RMD Trading maakt terugkeer Ecolution mede mogelijk

Schip ‘de Ecolution’ van Wubbo Ockels komt naar Lauwersoog

De duurzame zeilboot van Wubbo Ockels, de Ecolution, komt naar Nederland. Het schip van de vorig jaar overleden ruimtevaarder wordt vandaag vanuit Curaçao naar het Groningse Lauwersoog gevaren.

In de haven van Lauwersoog krijgt de boot een plek bij een nieuw duurzaamheidscentrum genaamd ​Wadduurzaam. Het schip moet ondernemers inspireren en toeristen naar de Groningse haven lokken. Volgens Rob Pikkert van Wadduurzaam wordt het project ondersteund door vissers in de buurt. Zelf heeft hij een garnalenpelmachine. “Wij willen graag laten zien dat we de zee niet alleen gebruiken, maar dat we ons ook bewust zijn van de kwetsbaarheid ervan.”

Het terughalen van de boot was een wens van Joos Ockels, de weduwe van Wubbo Ockels. Volgens Pikkert bestond het idee van een duurzaamheidscentrum, met de Ecolution als boegbeeld, al veel langer. “In 2004 waren al plannen”, zegt hij. Volgens de Groninger liggen nu voor het eerst concrete plannen op tafel. “Duurzaamheid is uit de geitenwollen sokken sfeer”, verklaart hij. Wat de functie van het schip precies gaat worden kan hij nog niet zeggen. “Je kunt er heel veel kanten mee op.”

Solozeiler Lucas Schröder over het terugbrengen van het schip.

De bekende solozeiler Lucas Schröder is voor de gelegenheid aangesteld als kapitein van het schip, dat Ockels bij de bouw had voorzien van een groot aantal technische snufjes. Door te zeilen kan de boot bijvoorbeeld energie opwekken waardoor het mogelijk is om drie weken comfortabel aan boord te kunnen leven. Schröder heeft veel ervaring als zeezeiler. Hij deed eerder mee aan Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen. In 2007 werd hij zevende tijdens de Transat 650, de beste Nederlandse prestatie ooit.


Wubbo Ockels op zijn boot de Ecolution in Scheveningen in 2012.

Zwaar beschadigd
In december 2010 kwam de Ecolution in het nieuws nadat onbekenden het schip tot zinken hadden gebracht. De boot raakte zwaar beschadigd, maar kon weer worden opgetuigd. “Het was een zeer bewuste actie”, zegt Pikkert over dat incident. De daders zijn nooit gevonden. Pikkert gaat er niet vanuit dat zoiets weer kan gebeuren, hij hoopt dat de mensen wat verstandiger zijn geworden. Nu heeft hij bovendien andere dingen aan zijn hoofd. Eerst het schip veilig de oceaan over krijgen, bijvoorbeeld.